Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/10316/83067
Title: Characterization of mushroom compounds and effect on neuronal ROS
Other Titles: Caracterização de compostos de cogumelos e efeito no ROS neuronal
Authors: Pessoa, Ana Maria Simões 
Orientador: Ferreira, Maria Emília Oliveira Quinta
Ferreira, Rosa Maria de Oliveira Quinta
Keywords: Cogumelos; Boletus edulis; Tricholoma equestre; Ganoderma lucidum; Ganoderma lingzhi; mushrooms; Boletus edulis; Tricholoma equestre; Ganoderma lucidum; Ganoderma lingzhi
Issue Date: 24-Jul-2017
Serial title, monograph or event: Characterization of mushroom compounds and effect on neuronal ROS
Place of publication or event: Universidade de Coimbra
Abstract: Os cogumelos têm vindo a ser incluídos de forma cada vez mais frequente na alimentação humana, assumindo um papel importante, quer devido às suas características nutricionais e organoléticas, quer devido às diferentes formas de consumo, despertando sensações únicas, devido ao seu aroma e sabor que colocam e despertam em cada prato. Por outro lado, são também muito consumidos, devido às suas propriedades medicinais extraordinárias, sendo cada vez mais alvo de muitos estudos realizados neste âmbito. Estudos científicos e médicos demonstram as propriedades medicinais dos compostos extraídos de cogumelos para a prevenção das doenças mais diversas, sendo cada vez mais frequentes na prevenção e tratamento do cancro (Zaidman et al., 2005; Lemieszek et al., 2013). O objetivo deste trabalho consiste na caracterização química de quatro espécies de cogumelos, Boletus edulis, Tricholoma equestre, Ganoderma lucidum e Ganoderma lingzhi e no estudo do efeito de um dos seus compostos na atividade neuronal. Neste estudo, investigou-se a ação de polissacarídeos extraídos dos cogumelos na atividade antioxidante de uma zona sináptica. Os experimentos consistem na adição de diferentes concentrações de tais extratos na região CA3 do hipocampo do cérebro no sistema sináptico de fibras musgosas usando fatias de cérebro de 400 μm de espessura.----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Mushrooms have been increasingly included in human food, taking on an important role, either due to their nutritional and organoleptic characteristics or due to the different forms of consumption, arousing unique sensations, due to their aroma and flavor put and wake up on each plate. On the other hand, they are also very consumed, due to their extraordinary medicinal properties, being more and more the target of many studies carried out in this scope. Scientific and medical studies demonstrate the medicinal properties of compounds extracted from mushrooms for the prevention of the most diverse diseases, being more and more frequent in the prevention and treatment of cancer (Zaidman et al., 2005; Lemieszek et al., 2013). The aim of this work is the chemical characterization of four mushroom species, Boletus edulis, Tricholoma equestre, Ganoderma lucidum and Ganoderma lingzhi, and to study the effect of one of its compounds on neuronal activity. In this study, we investigated the action of polysaccharides extracted from mushrooms on the antioxidant activity of a synaptic zone. The experiments consist of adding different concentrations of such extracts to the CA3 region of the brain hippocampus in the moss-synaptic system using 400 μm thick brain slices.-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Description: Dissertação de Mestrado Integrado em Engenharia Química apresentada à Faculdade de Ciências e Tecnologia
URI: http://hdl.handle.net/10316/83067
Rights: embargoedAccess
Appears in Collections:UC - Dissertações de Mestrado

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