Utilize este identificador para referenciar este registo:
https://hdl.handle.net/10316/27903
Título: | Influence of lactose on the diffusion of calcium ions at physiological temperature | Autor: | Verissimo, Luis M. P. Ribeiro, Vânia C. M. Ribeiro, Ana C. F. Rodrigo, M. Melia |
Palavras-chave: | Lactose; Calcium chloride; Solutions; Mutual diffusion coefficient; Transport properties | Data: | 15-Nov-2014 | Editora: | Elsevier | Citação: | VERISSIMO, Luis M.P. [et. al] - Influence of lactose on the diffusion of calcium ions at physiological temperature. "Food Chemistry". ISSN 0308-8146. Vol. 163 (2014) p. 284–288 | Título da revista, periódico, livro ou evento: | Food Chemistry | Volume: | 163 | Resumo: | Mutual diffusion coefficients for calcium chloride (0.100 mol dm−3) in aqueous solutions containing lactose at various concentrations (from 0.005 to 0.200 mol dm−3) have been measured at 37 °C (physiological temperature), by using a conductimetric cell coupled to an automatic system to follow the diffusion. This cell uses an open-ended capillary method based on the measurement of the electrical resistance of a solution placed inside the capillaries at recorded times. The analysis of the CaCl2 diffusion coefficient values obtained suggests the presence of some CaCl2/lactose aggregates in the media, which are influenced by the temperature. | URI: | https://hdl.handle.net/10316/27903 | ISSN: | 0308-8146 | DOI: | 10.1016/j.foodchem.2014.04.108 | Direitos: | openAccess |
Aparece nas coleções: | FCTUC Química - Artigos em Revistas Internacionais |
Ficheiros deste registo:
Ficheiro | Descrição | Tamanho | Formato | |
---|---|---|---|---|
Influence of lactose on the diffusion of calcium ions at physiological.pdf | 625.29 kB | Adobe PDF | Ver/Abrir |
Citações SCOPUSTM
7
Visto em 7/out/2024
Citações WEB OF SCIENCETM
10
6
Visto em 2/out/2024
Visualizações de página 50
495
Visto em 15/out/2024
Downloads
340
Visto em 15/out/2024
Google ScholarTM
Verificar
Altmetric
Altmetric
Todos os registos no repositório estão protegidos por leis de copyright, com todos os direitos reservados.