Utilize este identificador para referenciar este registo: https://hdl.handle.net/10316/27903
Título: Influence of lactose on the diffusion of calcium ions at physiological temperature
Autor: Verissimo, Luis M. P. 
Ribeiro, Vânia C. M. 
Ribeiro, Ana C. F. 
Rodrigo, M. Melia 
Palavras-chave: Lactose; Calcium chloride; Solutions; Mutual diffusion coefficient; Transport properties
Data: 15-Nov-2014
Editora: Elsevier
Citação: VERISSIMO, Luis M.P. [et. al] - Influence of lactose on the diffusion of calcium ions at physiological temperature. "Food Chemistry". ISSN 0308-8146. Vol. 163 (2014) p. 284–288
Título da revista, periódico, livro ou evento: Food Chemistry
Volume: 163
Resumo: Mutual diffusion coefficients for calcium chloride (0.100 mol dm−3) in aqueous solutions containing lactose at various concentrations (from 0.005 to 0.200 mol dm−3) have been measured at 37 °C (physiological temperature), by using a conductimetric cell coupled to an automatic system to follow the diffusion. This cell uses an open-ended capillary method based on the measurement of the electrical resistance of a solution placed inside the capillaries at recorded times. The analysis of the CaCl2 diffusion coefficient values obtained suggests the presence of some CaCl2/lactose aggregates in the media, which are influenced by the temperature.
URI: https://hdl.handle.net/10316/27903
ISSN: 0308-8146
DOI: 10.1016/j.foodchem.2014.04.108
Direitos: openAccess
Aparece nas coleções:FCTUC Química - Artigos em Revistas Internacionais

Ficheiros deste registo:
Mostrar registo em formato completo

Citações SCOPUSTM   

7
Visto em 7/out/2024

Citações WEB OF SCIENCETM
10

6
Visto em 2/out/2024

Visualizações de página 50

495
Visto em 15/out/2024

Downloads

340
Visto em 15/out/2024

Google ScholarTM

Verificar

Altmetric

Altmetric


Todos os registos no repositório estão protegidos por leis de copyright, com todos os direitos reservados.