Utilize este identificador para referenciar este registo: https://hdl.handle.net/10316/110227
Título: Ochratoxin a in Portugal: a review to assess human exposure
Autor: Duarte, Sofia 
Pena, Angelina 
Lino, Celeste M. 
Palavras-chave: ochratoxin A; Portugal; exposure; food; biomarker; cereal; bread; wine
Data: Jun-2010
Editora: MDPI
Título da revista, periódico, livro ou evento: Toxins
Volume: 2
Número: 6
Resumo: In Portugal, the climate, dietary habits, and food contamination levels present the characteristics for higher population susceptibility to ochratoxin A (OTA), one of the known mycotoxins with the greatest public health and agro-economic importance. In this review, following a brief historical insight on OTA research, a summary of the available data on OTA occurrence in food (cereals, bread, wine, meat) and biological fluids (blood, urine) is made. With this data, an estimation of intake is made to ascertain and update the risk exposure estimation of the Portuguese population, in comparison to previous studies and other populations.
URI: https://hdl.handle.net/10316/110227
ISSN: 2072-6651
DOI: 10.3390/toxins2061225
Direitos: openAccess
Aparece nas coleções:FFUC- Artigos em Revistas Internacionais

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