Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/10316/38894
Title: Estudo da cadeia de abastecimento na divisão de alimentação da Universidade de Coimbra
Other Titles: Study of the supply chain in the food division of the University of Coimbra
Authors: Castelhano, André Ricardo Seabra 
Orientador: Silva, Cristóvão
Keywords: Cadeia de abastecimento; Logística; Gestão de Stocks; Consumos; Análise de Falhas; Supply Chain; Logistics; Stock Management; Consumption; Failure Analysis
Issue Date: 18-Jul-2014
Place of publication or event: Coimbra
Abstract: Com o aumento crescente da competitividade entre as organizações, um dos factores a ter em conta é o aumento da eficiência logística. No sentido de responder às exigências competitivas do mercado os Serviços de Acção Social da Universidade de Coimbra (SASUC) conjuntamente com a UC promoveram um estudo no âmbito da tese de Mestrado em Engenharia e Gestão Industrial, cuja temática incidiu na análise da cadeia de abastecimento da parte alimentar dos SASUC, tendo em conta a análise dos fornecedores alimentares, armazém e clientes (cantinas), com o objectivo de descrever o estado actual de funcionamento, avaliar inconformidades e propor melhorias para o serviço. Os resultados apresentados resultam de uma avaliação exaustiva de todo o processo efectuada “in loco” pelo autor e através da análise dos dados oficiais fornecidos pela Divisão de Compras e Logística dos SASUC. Neste trabalho foram identificados os padrões de consumo e distribuição assim como os processos logísticos do armazém em estudo. Apontam-se os pontos fortes e fracos deste serviço de gestão e sugerem-se soluções para a melhoria dos serviços tendo em conta os recursos logísticos existentes nesta cadeia de abastecimento.
With the increasing competitiveness between organizations, one of the factors to take into account is the increase logistics efficiency. In order to meet the competitive demands of the market SASUC jointly with UC promoted a study under the Master's thesis in ‘Engenharia e Gestão Industrial’ (Industrial Engineering and Management). This work focused on the analysis of the supply chain of the food services at SASUC. In order to study this we take into account the analysis of the food suppliers and customers warehouse (canteens). The aims were to describe the current state of operation, abnormalities and finally to put forward improvements to service. The results presented here are the result of reviewing the whole process. These were carried out "in loco" by the author by analyzing official data provided by the Logistics Division of SASUC. In this work the patterns of consumption and distribution as well as logistic processes under study were identified and detailed. The strengths and weaknesses points of this management service are described. Taking into account existing logistics resources in this supply chain, new suggestions are defined to improve services.
Description: Dissertação de Mestrado em Engenharia e Gestão Industrial apresentada à Faculdade de Ciências e Tecnologia da Universidade de Coimbra.
URI: http://hdl.handle.net/10316/38894
Rights: openAccess
Appears in Collections:UC - Dissertações de Mestrado
FCTUC Eng.Mecânica - Teses de Mestrado

Files in This Item:
File Description SizeFormat
118 Tese_André Castelhano vf.pdf4.55 MBAdobe PDFView/Open
Show full item record

Page view(s)

36
checked on Aug 12, 2022

Download(s)

2
checked on Aug 12, 2022

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.