Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/10316/112891
Title: Relatórios de Estágios e Monografia intitulada "A introdução de um suplemento alimentar no mercado Português”
Other Titles: Internship reports and a monograph entitled "The introduction of a dietary supplement on the Portuguese market"
Authors: Rodrigues, Diogo Afonso de Castro Albuquerque Gonçalves
Orientador: Cavaleiro, Carlos Manuel Freire
Alves, Diana Sofia da Costa
Monteiro, Paulo Jorge da Silva
Keywords: dietary supplements; regulatory context; emerging market; vitamin D3; Portuguese market; suplementos alimentares; contexto regulamentar; mercado emergente; vitamina D3; mercado Português
Issue Date: 14-Sep-2023
Serial title, monograph or event: Relatórios de Estágios e Monografia intitulada "A introdução de um suplemento alimentar no mercado Português”
Place of publication or event: AbbVie; Farmácia S. José; Faculdade de Farmácia da Universidade de Coimbra.
Abstract: As part of the "Internship" curricular unit of the Integrated Master's Degree in Pharmaceutical Sciences, this work is divided into three parts, the first two relating to the Internship Reports in Pharmaceutical Industry and Community Pharmacy, and the last part relating to the Monograph entitled "The introduction of a dietary supplement on the Portuguese market". The first part presents the Internship Report in Pharmaceutical Industry, which took place at AbbVie, in Alfragide, from January 9 to April 31, 2023, under the guidance of Dr. Diana Alves. The second part presents the Community Pharmacy Internship Report, which was carried out at Farmácia S. José, starting on May 3 and ending on July 28, 2023, under the guidance of Dr. Paulo Monteiro. The monograph presented in the third part of the work concerns the introduction of a dietary supplement on the Portuguese market. Food supplements are foodstuffs intended to supplement a normal diet. They can generate controversy in their regulatory context when ingredients are used in concentrations similar to those used in medicines for human use, and it is important to consider their composition and their purpose in maintaining health. The promotion of health and awareness of personal well-being, combined with easier transmission of information, has become highly relevant in recent years, and dietary supplements are one of the ways of maintaining health and combating malnutrition. They can, however, present some associated risks if they are not taken correctly or without any kind of advice. It is noteworthy that the food supplement market is constantly growing, with an average growth rate of around 10% in the European Union, as well as in Portugal, where the figures between 2021 and 2022 represented an increase of almost 20%, justifying opportunities for entrepreneurship and investment. Vitamin D3 (cholecalciferol) supplementation has been one of the most popular in recent years, due to the change in lifestyle and the deficiency of this vitamin in the majority of the European population. As this is an important vitamin in maintaining the normal functioning of the immune system and normal bone maintenance, as well as other purposes, its exploitation in this project made perfect sense in order to study the placement of an emerging supplement on the national market. This project will propose a path for the introduction of a vitamin D3 (cholecalciferol) food supplement on the Portuguese market, from market analysis, comparing the competition, choosing the final product, starting a business and sales channels to selling to the customer, in order to understand the ease or difficulty of this process.
No âmbito da unidade curricular “Estágio” do Mestrado Integrado em Ciências Farmacêuticas, este trabalho está dividido em três partes, sendo as duas primeiras relativas aos Relatórios de Estágio em Indústria Farmacêutica e Farmácia Comunitária e, a última parte relativa à Monografia intitulada “A introdução de um suplemento alimentar no mercado português”. Na primeira parte, é apresentado o Relatório de Estágio em Indústria Farmacêutica, que decorreu na AbbVie, em Alfragide, desde dia 9 de janeiro a 31 de abril de 2023, sob a orientação da Dra. Diana Alves. Na segunda parte, é apresentado o Relatório de Estágio em Farmácia Comunitária que foi realizado na Farmácia S. José, com início a 3 de maio e término a 28 de julho de 2023, sob a orientação do Dr. Paulo Monteiro. A Monografia apresentada na terceira parte do trabalho diz respeito à introdução de um suplemento alimentar no mercado português. Os suplementos alimentares são géneros alimentícios destinados a complementar uma alimentação normal. Estes podem gerar controvérsia no seu contexto regulamentar, quando são utilizados ingredientes em concentrações semelhantes às utilizadas em medicamentos de uso humano, sendo importante considerar a sua composição e o seu objetivo na manutenção da saúde. A promoção da saúde e a consciencialização do bem-estar pessoal associada a uma maior facilidade de transmissão de informação, tem vindo a tornar-se altamente relevante nos últimos anos, sendo os suplementos alimentares uma das formas de manutenção da saúde e combate à desnutrição. Estes podem, no entanto, apresentar alguns riscos associados, caso não sejam tomados corretamente, ou sem qualquer tipo de aconselhamento. É notável que o mercado dos suplementos alimentares está em constante crescimento, apresentando uma média de crescimento de cerca de 10% na União Europeia, como também em Portugal, onde os valores entre 2021 e 2022 representaram um aumento de quase 20%, justificando oportunidades de empreendedorismo e de investimento. A suplementação de vitamina D3 (colecalciferol) tem sido uma das mais populares nos últimos anos, devido à mudança de estilo de vida e à deficiência desta vitamina na maioria da população europeia. Sendo esta uma vitamina importante na manutenção do normal funcionamento do sistema imunitário, manutenção normal dos ossos, assim como outros fins, a sua exploração neste projeto fez todo o sentido para o estudo da colocação de um suplemento emerge no mercado nacional. Neste projeto será proposto um caminho para a introdução de um suplemento alimentar de vitamina D3 (colecalciferol) no mercado português, desde a análise de mercado, comparação da concorrência, escolha do produto final, abertura de empresa e canais de venda até à venda ao cliente, de modo a perceber a facilidade ou dificuldade deste processo.
Description: Relatório de Estágio do Mestrado Integrado em Ciências Farmacêuticas apresentado à Faculdade de Farmácia
URI: https://hdl.handle.net/10316/112891
Rights: openAccess
Appears in Collections:UC - Dissertações de Mestrado

Show full item record

Page view(s)

18
checked on Apr 24, 2024

Google ScholarTM

Check


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons