Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/10316/112792
Title: Internship Reports and Monograph entitled "Ergot Alkaloids in cereals and seeds: analytical methods, occurrence and future perspectives"
Other Titles: Relatórios de Estágio e Monografia intitulada “Ergot Alkaloids in cereals and seeds: analytical methods, occurrence and future perspectives”
Authors: Silva, Ângela Sofia da
Orientador: Silva, Ana Teresa Sanches
Dias, João Miguel Miranda
Rodrigues, Victor Manuel Fernandes
Keywords: Estágio Curricular; Farmácia Comunitária; Consultoria e Gestão de Farmácias; Alcaloides da Cravagem; Métodos Analiticos; Curricular Internship; Community Pharmacy; Pharmacy Consulting and Management; Ergot Alkaloids; Analytical Methods
Issue Date: 25-Sep-2023
Serial title, monograph or event: Internship Reports and Monograph entitled "Ergot Alkaloids in cereals and seeds: analytical methods, occurrence and future perspectives"
Place of publication or event: Faculdade de Farmácia da Universidade de Coimbra; Farmácia Militar de Coimbra; Glintt Business Solutions Lda., Beloura
Abstract: O Mestrado Integrado em Ciências Farmacêuticas, ministrado na Faculdade de Farmácia da Universidade de Coimbra, contempla um plano de estudos multidisciplinar que culmina com a elaboração de Estágios Curriculares. Assim, a primeira parte deste documento refere-se ao relatório de estágio referente ao estágio curricular efetuado na Farmácia Militar de Coimbra, referente à vertente de Farmácia Comunitária, sob a forma de uma análise SWOT, apresentando os pontos fortes, pontos fracos, oportunidades e ameaças inerentes ao estágio. A segunda parte deste documento compreende o relatório de estágio referente ao estágio realizado em Consultoria e Gestão de Farmácias, na empresa Glintt Business Solutions Lda., igualmente sob a forma de uma análise SWOT. Por fim, a última parte deste documento compreende a monografia por mim elaborada intitulada "Ergot Alkaloids in cereals and seeds: analytical methods, occurrence and future perspectives".Os Alcaloides da Cravagem são metabolitos secundários resultantes de fungos do género Claviceps que se apresentam como altamente tóxicos. Estas micotoxinas infetam comumente cereais, como por exemplo trigo, centeio, cevada e aveia. Devido ao aumento mundial do consumo de cereais e produtos à base de cereais, a presença de Alcaloides da Cravagem representa uma ameaça para a segurança humana. Por esta razão, é essencial o desenvolvimento de métodos analiticos que permitam a deteção destes compostos tóxicos. Nesta revisão são compilados e discutidos os estudos e métodos mais relevantes usados na deteção e quantificação de Alcaloides da Cravagem. Para além disto, os métodos de descontaminação são também referenciados, com atenção especial aos métodos de triagem, limpeza, fritura, cozimento, descascamento e amonização, uma vez que são os únicos já aplicados aos Alcaloides da Cravagem.
The Integrated Master's Degree in Pharmaceutical Sciences, taught at the Faculty of Pharmacy of the University of Coimbra, includes a multidisciplinary study plan that culminates in the preparation of Curricular Internships. Thus, the first part of this document refers to the internship report referring to the curricular internship carried out at the Farmácia Militar de Coimbra, referring to the Community Pharmacy, in the form of a SWOT analysis, presenting the strengths, weaknesses, opportunities, and threats inherent to the internship. The second part of this document comprises the internship report referring to the internship carried out in Pharmacy Consulting and Management, at the company Glintt Business Solutions Lda., also in the form of a SWOT analysis. Finally, the last part of this document comprises the monograph I prepared entitled "Ergot Alkaloids in cereals and seeds: analytical methods, occurrence and future perspectives". Ergot Alkaloids are secondary metabolites resulting from fungi of the genus Claviceps that have proven to be highly toxic.These mycotoxins commonly infect cereal crops, such as wheat, rye, barley, and oats. Due to the increase worldwide consumption of cereal and cereal-based products, the presence of Ergot Alkaloids in food presents a concern for human safety.For this reason, it is essential the development of several analytical methods that allow the detection of these toxic compounds. This review compiles and discusses the most relevant studies and methods used in the detection and quantification of Ergot Alkaloids. Moreover,thedecontamination techniques are also addressed, with special attention to sorting, cleaning,frying, baking, peeling and ammonization methods, as they are the only ones already applied to Ergot Alkaloids.
Description: Relatório de Estágio do Mestrado Integrado em Ciências Farmacêuticas apresentado à Faculdade de Farmácia
URI: https://hdl.handle.net/10316/112792
Rights: openAccess
Appears in Collections:UC - Dissertações de Mestrado

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