Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/10316/111513
Title: RARE FOOD ALLERGIES IN A CHILD WITH MULTIPLE FOOD ALLERGIES - A CLINICAL CASE REPORT
Other Titles: ALERGIAS ALIMENTARES RARAS NUMA CRIANÇA COM ALERGIA MULTIALIMENTAR - RELATO DE CASO CLÍNICO
Authors: Sampaio, Inês Matos
Orientador: Teixeira, Maria Del Carmen Bento
Lemos, Sónia Cristina Gaspar de
Keywords: alergia; leguminosas; frutos de casca rija; pimento; carne de aves; allergy; legumes; tree nuts; pepper; poultry meat
Issue Date: 27-Jun-2023
Serial title, monograph or event: RARE FOOD ALLERGIES IN A CHILD WITH MULTIPLE FOOD ALLERGIES - A CLINICAL CASE REPORT
Place of publication or event: Faculdade de Medicina da Universidade de Coimbra
Abstract: Objetivo: Trinta por cento das crianças com alergia alimentar têm-na a múltiplos alimentos, frequentemente a ovo e leite de vaca. Descreve-se o caso de uma criança de oito anos com várias alergias alimentares, algumas raras, como ao pimento e à carne de aves.Descrição do caso: Criança de 3 anos com múltiplos episódios de Síndrome de Alergia Oral associados a massa de pimentão, pimento ou paprika. Reações semelhantes aos 6 anos a carne de galinha, peru e pato, peixe paloco, leguminosas e frutos de casca rija. Sem eczema, asma ou rinoconjuntivite alérgicas. Recorreu-se a testes prick com extratos comerciais, testes prick-prick com alimentos em natureza e quantificação de IgE específicas a alimentos e/ou alergénios moleculares.Exames complementares de diagnóstico: Prick-prick positivo para massa de pimentão (88% de pimento), pimento cru, ervilha, carnes cruas de galinha e de peru. Prick-prick negativo para carnes de peru e de galinha cozidas. IgE específicas positivas para carne de galinha, ervilha, grão-de-bico, amendoim, amêndoa, avelã e soja. Sem sensibilização a penas de aves, pólenes, gema de ovo ou látex.Conclusões: A ausência de alergia/sensibilização a penas de aves e gema de ovo sugere alergia genuína de carne de aves. A alergia a múltiplos alimentos vegetais poderá resultar de panalergenios presentes no pimento, frutos de casca rija e leguminosas. A inconsistência das reações alérgicas ao mesmo alimento é influenciada pelo grau de cozedura, pelo que os alimentos devem ser testados nas formas crua e cozida.
Background: Food allergies affect many children, with up to thirty percent experiencing multiple allergies, often to egg and cow’s milk. This case report describes an 8-year-old child with multiple food allergies, including rare pepper and poultry allergies. Description of the case: A 3-year-old child with multiple episodes of Oral Allergy Syndrome (OAS) associated with pepper paste, pepper, or paprika. At six years old, he reacted similarly to chicken, turkey, and duck meat, Pollack fish, legumes, and tree nuts. No allergic eczema, asthma, or rhinoconjunctivitis was present. Prick tests (PT) with commercial extracts, prick-prick tests (PPT) with natural foods, and quantification of specific IgE to food and/or molecular allergens were performed.Diagnostic Assessment Results: Positive PPT for pepper paste (88% pepper), raw pepper, peas, raw chicken and turkey meat. Negative PPT for cooked chicken and turkey meat. Positive specific IgE for chicken meat, peas, chickpeas, peanuts, almonds, hazelnuts, and soybean. No sensitization to bird feathers, pollen, egg yolk, or latex.Conclusions: The absence of allergy/sensitization to bird feathers and egg yolk suggests genuine poultry meat allergy. Allergy to multiple plant foods may result from panallergens in pepper, tree nuts, and legumes. The inconsistency of allergic reactions to the same food is influenced by the degree of cooking, so food should be tested in raw and cooked forms. .
Description: Trabalho Final do Mestrado Integrado em Medicina apresentado à Faculdade de Medicina
URI: https://hdl.handle.net/10316/111513
Rights: embargoedAccess
Appears in Collections:UC - Dissertações de Mestrado

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