Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/10316/110964
Title: Administração oral de peptídeos e proteínas: II. Aplicação de métodos de microencapsulação
Other Titles: Oral delivery system for peptides and proteins: II. Application of microencapsulation methods
Authors: Silva, Catarina M. 
Ribeiro, António
Ferreira, Domingos Carvalho 
Veiga, Francisco
Keywords: Administração oral; Fármacos peptídicos; Microencapsulação; Polímeros naturais; Microencapsulation; Natural polymers; Oral administration; Peptide drugs
Issue Date: 2003
Publisher: Sociedade Brasileira de Quimica
Serial title, monograph or event: Revista Brasileira de Ciencias Farmaceuticas/Brazilian Journal of Pharmaceutical Sciences
Volume: 39
Issue: 1
Abstract: A escolha de um método de Microencapsulação adequado para promover o aumento da biodisponibilidade oral de fármacos peptídicos depende das características físico-químicas do fármaco a encapsular, das condições operacionais e dos polímeros utilizados. Nesta abordagem é feita uma avaliação dos diversos métodos de Microencapsulação e sua aplicação na administração oral de peptídeos e proteínas. As técnicas de Microencapsulação que utilizam polímeros de origem natural, não recorrendo a condições drásticas de preparação, são consideradas opções privilegiadas.
Choosing an appropriate microencapsulation method to improve the oral bioavailability of peptide drugs depends on the drug physico-chemical properties, operation conditions and selected polymers. Microencapsulation techniques and its application in peptide and protein oral delivery are reviewed. Natural polymers and techniques involving no harsh conditions such as extreme pH, high temperature and solvents use are the most important when encapsulating peptide drugs.
URI: https://hdl.handle.net/10316/110964
ISSN: 1516-9332
DOI: 10.1590/S1516-93322003000100002
Rights: openAccess
Appears in Collections:FFUC- Artigos em Revistas Internacionais

Show full item record

Page view(s)

44
checked on Apr 24, 2024

Download(s)

12
checked on Apr 24, 2024

Google ScholarTM

Check

Altmetric

Altmetric


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons