Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/10316/107524
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dc.contributor.authorNegri, Giuseppina-
dc.contributor.authorBarreto, Lidia Maria Ruv Carelli-
dc.contributor.authorSper, Fábia Lugli-
dc.contributor.authorCarvalho, Claudemir de-
dc.contributor.authorCampos, Maria da Graça Ribeiro-
dc.date.accessioned2023-07-18T11:28:06Z-
dc.date.available2023-07-18T11:28:06Z-
dc.date.issued2018-
dc.identifier.issn1981-6723pt
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10316/107524-
dc.description.abstractAn Apis mellifera bee pollen sample from Bahia state in Brazil was studied to evaluate its botanical origin and phytochemical composition. The bee pollen sample was collected in the municipality of Canavieiras, in an area with a very high predominance of Cocos nucifera L (Aracaceae), which was identified as the major taxon (99%), thus being the possible botanical origin of this pollen. The main constituents found in the non-polar extract analysed by GC-EI-MS were saturated fatty acids and long chain esters, together with phytosterols such as ergosta-5,24(28)-dien-3-ol, campesterol and sitosterol, detected in smaller quantities. Flavonoid glycosides, as well as hydroxycinnamic acid amide derivatives were detected in the polar extract analysed by HPLC-ESI-MS/MS. The presence of flavonoid glycosides, hydroxycinnamic acid amide derivatives, fatty acids and phytosterols have been reported in many bee pollen taxa. To the best of the authors’ knowledge, this is the first study of the chemical composition of bee pollen from C. nucifera, which is cultivated for its coconut fruit.pt
dc.description.abstractUma amostra de pólen apícola de abelhas Apis mellifera, coletada no Estado da Bahia, foi estudada com o objetivo de identificar a sua origem botânica e a sua composição química. A amostra de pólen apícola foi coletada no município de Canavieiras, em uma área onde ocorre a predominância de Cocos nucifera L (Aracaceae), a qual foi identificada como o maior táxon (99%) desta amostra, podendo ser considerada a origem botânica deste pólen. Os principais constituintes encontrados no extrato não polar, que foi analisado por CG-EM, foram ácidos graxos saturados e ésteres de cadeia longa, além de esteroides, tais como ergosta-5,24(28)-dieno-3-ol, campesterol e sitosterol, os quais foram detectados em menor quantidade. Flavonoides glicosídeos e amidas derivadas do ácido hidroxicinâmico foram encontrados no extrato polar, que foi analisado por HPLC-ESI-MS/MS. A presença de flavonoides glicosídeos e amidas derivadas do ácido hidroxicinâmico, ácidos graxos e esteroides foi reportada em muitas amostras de pólen, por vários autores. Este é o primeiro estudo que avalia a composição química de uma amostra de pólen originada de Cocos nucifera L, uma planta que é cultivada para a produção do coco.pt
dc.language.isoengpt
dc.publisherInstituto de Tecnologia de Alimentos (ITAL)pt
dc.relationSao Paulo Research Foundation (FAPESP)pt
dc.relation“Strategic Project RG-Centre-177-3717 from the Science and Technology Foundation”, UID/ QUI/00313/2013 and POCI-01-0145-FEDER-007630 (Portugal).pt
dc.rightsopenAccesspt
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/pt
dc.subjectApis mellifera bee pollenpt
dc.subjectCocos nuciferapt
dc.subjectFatty acidspt
dc.subjectFlavonoid glycosidespt
dc.subjectPhytosterolspt
dc.subjectPólen apícolapt
dc.subjectCocos nuciferapt
dc.subjectÁcidos graxospt
dc.subjectFlavonoides glicosídeospt
dc.subjectEsteroidespt
dc.titlePhytochemical analysis and botanical origin of Apis mellifera bee pollen from the municipality of Canavieiras, Bahia State, Brazilpt
dc.typearticle-
degois.publication.firstPagee2016176pt
degois.publication.issue0pt
degois.publication.titleBrazilian Journal of Food Technologypt
dc.peerreviewedyespt
dc.identifier.doi10.1590/1981-6723.17616pt
degois.publication.volume21pt
dc.date.embargo2018-01-01*
uc.date.periodoEmbargo0pt
item.fulltextCom Texto completo-
item.languageiso639-1en-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_18cf-
item.openairetypearticle-
item.grantfulltextopen-
item.cerifentitytypePublications-
crisitem.author.researchunitCQC - Coimbra Chemistry Centre-
crisitem.author.parentresearchunitFaculty of Sciences and Technology-
crisitem.author.orcid0000-0002-2403-7073-
Appears in Collections:I&D CQC - Artigos em Revistas Internacionais
FFUC- Artigos em Revistas Internacionais
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