Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/10316/105660
Title: Internship Reports and Monograph Entitled"Tropane alkaloids in food: sources, health effects and analytical determination."
Other Titles: Relatórios de Estágio e Monografia intitulada"Alcalóides do tropano em alimentos: fontes, impactos na saúde e determinação analítica."
Authors: Parente, Inês Sousa
Orientador: Jerónimo, Ana Sofia Roxo
Silva, Ana Teresa Sanches
Coelho, Tiago Marques
Keywords: Alcaloides do tropano; Contaminação; Impacto na saúde; Cromatografia líquida de ultra alta resolução; Espetrometria de massas; Tropane Alkaloids; Contamination; Health Impact; Ultra-High-Performance Liquid Chromatography; Mass spectrometry
Issue Date: 20-Oct-2022
Serial title, monograph or event: Internship Reports and Monograph Entitled"Tropane alkaloids in food: sources, health effects and analytical determination."
Place of publication or event: Faculdade de Farmácia da Universidade de Coimbra | Farmácia Soares | Bluepharma - Indústria Farmacêutica, S.A.
Abstract: A presença de Alcaloides do Tropano (TA) em plantas é há muito conhecida pela humanidade. Contudo, as espécies de plantas que contêm estes compostos podem acidentalmente contaminar campos de cereais e outros alimentos, acabando por entrar na nossa cadeia alimentar e causar efeitos tóxicos. Estas consequências levaram a União Europeia (EU) a estabelecer limites legais para a atropina e escopolamina, os dois TAs mais comuns, em diferentes alimentos. Apesar disto, o portal de Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF) continua a notificar a ocorrência de TA em alimentos acima do limite estabelecido na Europa. As mudanças climáticas podem impactar brutalmente a propagação de espécies invasivas de plantas contendo TAs, podendo fomentar o seu aparecimento em certos alimentos à base de plantas.Esta revisão pretende compilar informação sobre os perigos que estes compostos podem causar à saúde humana, exibir certos estudos que reportam a contaminação de alimentos com TAs e avaliar os principais métodos de deteção e quantificação destes compostos e as possíveis técnicas de descontaminação. Mais estudos científicos são necessários realizar para acelerar a descoberta de novos métodos de prevenção de contaminação e para a descontaminação de alimentos com elevados teores de TAs, assim como estudos sobre a toxicidade dos seus metabolitos.Para além disso, este trabalho inclui ainda dois relatórios de estágio, um em Farmácia Comunitária e outro em Indústria Farmacêutica, ambos sob a forma de uma análise SWOT (Strengths, Weaknesses, Opportunities e Threats). Estes estágios foram realizados na Farmácia Soares da Figueira da Foz e na Bluepharma - Indústria Farmacêutica, S.A.
The presence of Tropane Alkaloids (TA) in plants had long been known to mankind. However, these species of plants can accidentally contaminate crops of cereals and other foodstuffs, that end up in our food chain and cause severe toxic effects. These consequences lead the European Union (EU) to establish legal limits for atropine and scopolamine, the most common TAs, in different foods. Regardless, the Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF) portal, continues to notify the occurrence of TAs above the settled limit in Europe. Climate change can brutally impact the propagation of invasive plants containing TAs, boosting its appearance in certain plant-based foods.This review intends to compile information on the hazards these compounds can cause to human health, exhibit some of the studies that report contamination of foodstuff with TAs and assess the principal methods used for the detection and quantification of these compounds and the possible decontamination techniques. More research studies are still required to accelerate the discovery of new methods for preventing contamination and for decontamination of food containing high levels of TAs, as well as research on the toxicity of their metabolites.In addition, this paper also includes two internship reports, one in Community Pharmacy and another in the Pharmaceutical Industry, both reports are in the form of a SWOT analysis (Strengths, Weaknesses, Opportunities e Threats). These internships were carried out in Soares Pharmacy and Bluepharma - Pharmaceutical Industry, S.A.
Description: Relatório de Estágio do Mestrado Integrado em Ciências Farmacêuticas apresentado à Faculdade de Farmácia
URI: https://hdl.handle.net/10316/105660
Rights: embargoedAccess
Appears in Collections:UC - Dissertações de Mestrado

Files in This Item:
File SizeFormat Login
INES PARENTE - DOCUMENTO UNICO.pdf1.14 MBAdobe PDFEmbargo Access    Request a copy
Show full item record

Page view(s)

38
checked on Apr 24, 2024

Download(s)

1
checked on Apr 24, 2024

Google ScholarTM

Check


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons