Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/10316/104697
Title: Análise Técnico-económica do Processo de Colmatagem de Rolhas Naturais
Other Titles: Technical-economic analysis of the process of sealing natural cork stoppers
Authors: Amorim, Pedro Jorge Sousa de
Orientador: Reis, Marco Paulo Seabra dos
Pinho, Tiago José Pacheco de
Keywords: Rolhas Naturais Colmatadas; Planeamento de Experiências; Área de Superfície; Natural corks filled; Design of experimnts; Surface area
Issue Date: 12-Oct-2022
Serial title, monograph or event: Análise Técnico-económica do Processo de Colmatagem de Rolhas Naturais
Place of publication or event: Amorim & Irmãos, S.A. - Unidade Industrial de Santa Maria de Lamas
Abstract: This project was developed in partnership with Amorim & Irmãos S.A., at the Santa Maria de Lamas Industrial Unit, with the objective of analyzing the production process of the Aquamark sector. In this sector, cork sealing is carried out, a process that is subject to great variability since it is a reuse process.This thesis therefore seeks a product formulation solution that allows to reduce the variability, leading to a better technical and economic result when compared to the initial situation.As such, in a first phase, is done a characterization of the sealing process and the formulation used initially, as well as the problems of the production process itself. It is also verified what influence the variability in the raw material at the entrance of the process can have on the profitability of the sector.Subsequently, a formulation is analyzed based on the total surface area of the corks needed to fill. Since the initial formulation only contemplated variations in the class of stoppers and not the volumetric variability associated with different sizes of stoppers within the equipment.It is also developed a design of experiences with the objective of optimizing this formulation, as well as better understanding some problems that occurred in the production process.Finally, an economic analysis is carried out, verifying an economic advantage in the new formulation, always based on the saving of chemical reagents throughout the sealing process...............................................
O presente projeto foi desenvolvido em parceria com a Amorim & Irmãos S.A., na Unidade Industrial de Santa Maria de Lamas com o objetivo de analisar o processo produtivo do setor do Aquamark. Neste setor é realizada colmatagem de rolhas, processo esse que esta sujeito a grande variabilidade uma vez que se trata de um processo de reaproveitamento.Esta tese procura então uma solução de formulação de produto que permita reduzir a variabilidade, conduzindo a uma melhor resultado técnico-económico quando comparado com a situação inicial.Como tal numa primeira fase é feita uma caracterização do processo de colmatagem e da formulação utilizada inicialmente, bem como dos problemas do próprio processo produtivo. É ainda verificada qual a influencia da variabilidade na matéria-prima na entrada do processo pode ter na rentabilidade do setor.Posteriormente é analisada uma formulação tendo por base a Área de Superfície total das rolhas necessárias colmatar. Uma vez que a formulação inicial apenas contemplava variações na classe de rolhas e não a variabilidade volumétrica associada a diferentes tamanhos de rolhas dentro do equipamento.É ainda desenvolvido um planeamento de experiências tendo como objetivo otimizar essa formulação, bem como compreender melhor alguns problemas ocorridos no processo produtivo.Por fim é realizada uma análise económica verificando uma vantagem económica na nova formulação, tendo por base sempre a poupança de reagentes químicos ao longo de todo o processo de colmatagem.
Description: Dissertação de Mestrado em Engenharia Química apresentada à Faculdade de Ciências e Tecnologia
URI: https://hdl.handle.net/10316/104697
Rights: embargoedAccess
Appears in Collections:UC - Dissertações de Mestrado

Files in This Item:
File Description SizeFormat Login
Pedro Jorge Sousa de Amorim_VFINAL_2.pdf2.49 MBAdobe PDFEmbargo Access    Request a copy
Show full item record

Page view(s)

21
checked on Apr 30, 2024

Download(s)

1
checked on Apr 30, 2024

Google ScholarTM

Check


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons