Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/10316/100639
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dc.contributor.advisorTeotónio, Carla Manuela Rodrigues-
dc.contributor.advisorMartins, Maria Rita Vieira-
dc.contributor.authorCaldas, José Pedro Santos-
dc.date.accessioned2022-07-07T22:00:45Z-
dc.date.available2022-07-07T22:00:45Z-
dc.date.issued2022-03-30-
dc.date.submitted2022-07-07-
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10316/100639-
dc.descriptionRelatório de Estágio do Mestrado em Economia apresentado à Faculdade de Economia-
dc.description.abstractThis report presents a characterization of the meat commercialization sector, more specifically beef. This is a sector that faces major challenges, including those of an environmental nature and changes in consumer habits associated with confidence in bovine products. To this end, a review of key concepts is carried out to understand the constraints that the sector faces, and how they are addressed in the literature and in reports relevant to the sector. The characterization of the beef market begins with a global and European framework, so that they are then more contextualized and then analyze the way in which the national market is organized. Once the market has been characterized and its challenges clarified, we then move on to the more detailed empirical part of the report. This presents the host entity of the internship, Carsiva, in the context of the group to which it belongs, the Vall Companys group. Through the economic activity classification number (CAE), turnover and net income, it is possible to understand how Carsiva is positioned in the market. From there, it is sought to understand how Carsiva responds to the main challenges of the sector, presenting the company's strategies to face each of them, emphasizing the role of the Safety and Quality department in the management of the company.Finally, the tasks performed in the internship are described, and the positive and negative points of the internship performed are pointed out.This report presents a characterization of the meat commercialization sector, more specifically beef. This is a sector that faces major challenges, including those of an environmental nature and changes in consumer habits associated with confidence in bovine products. To this end, a review of key concepts is carried out to understand the constraints that the sector faces, and how they are addressed in the literature and in reports relevant to the sector. The characterization of the beef market begins with a global and European framework, so that they are then more contextualized and then analyze the way in which the national market is organized. Once the market has been characterized and its challenges clarified, we then move on to the more detailed empirical part of the report.eng
dc.description.abstractNeste relatório realiza-se uma caracterização do setor da comercialização de carnes, mais concretamente a carne de origem bovina. Este é um setor que enfrenta desafios de ordem, entre os quais de natureza ambiental e mudanças dos hábitos dos consumidores associados à confiança para com os produtos de origem bovina. Para o efeito, é realizada uma revisão de conceitos chave para entender os constrangimentos que o setor enfrenta, e como são abordados na literatura e em relatórios relevantes para o setor. A caracterização do mercado de carne bovina, começa por um enquadramento ao nível mundial e europeu, para que depois mais contextualizados para depois passar a análise sobre a forma como o mercado nacional está organizado. Uma vez o mercado caracterizado e os desafios do mesmo elucidados, passa-se então para a parte empírica mais detalhada do relatório. Nesta é apresentada a entidade de acolhimento do estágio, a Carsiva, no contexto do grupo a qual ela pertence, o grupo Vall Companys. Através do número de classificação de atividade económica (CAE), do volume de negócios e dos resultados líquidos é possível perceber de que forma a Carsiva se posiciona no mercado. A partir daí procura-se, perceber como a Carsiva responde aos principais desafios do setor, sendo apresentadas as estratégias da empresa para enfrentar cada um deles, enfatizando-se o papel do departamento de Segurança e Qualidade na gestão na empresa. Por fim, as tarefas realizadas no estágio são descritas, e são apontados os pontos positivos e negativos do estágio realizado.por
dc.language.isopor-
dc.rightsopenAccess-
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/-
dc.subjectComercialização de carnespor
dc.subjectcarne de bovinopor
dc.subjectCarsivapor
dc.subjectdesafios do setorpor
dc.subjectMeat commercializationeng
dc.subjectbeefeng
dc.subjectCarsivaeng
dc.subjectsector challengeseng
dc.titleCaracterização e estudo do mercado da comercialização de carnes. Desafios de gestão e ambientais para a Carsiva.por
dc.title.alternativeCharacterization and study of the meat commercialization market. Management and environmental challenges for Carsiva.eng
dc.typemasterThesis-
degois.publication.locationCARSIVA- Entreposto Comercial de Carnes-
degois.publication.titleCaracterização e estudo do mercado da comercialização de carnes. Desafios de gestão e ambientais para a Carsiva.por
dc.peerreviewedyes-
dc.identifier.tid203034350-
thesis.degree.disciplineEconomia-
thesis.degree.grantorUniversidade de Coimbra-
thesis.degree.level1-
thesis.degree.nameMestrado em Economia-
uc.degree.grantorUnitFaculdade de Economia-
uc.degree.grantorID0500-
uc.contributor.authorCaldas, José Pedro Santos::0000-0003-3411-7920-
uc.degree.classification12-
uc.degree.presidentejuriSimões, Marta Cristina Nunes-
uc.degree.elementojuriTeotónio, Carla Manuela Rodrigues-
uc.degree.elementojuriAntunes, Micaela Andreia Alegria-
uc.contributor.advisorTeotónio, Carla Manuela Rodrigues::0000-0003-3228-4610-
uc.contributor.advisorMartins, Maria Rita Vieira-
item.openairetypemasterThesis-
item.languageiso639-1pt-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_18cf-
item.cerifentitytypePublications-
item.grantfulltextopen-
item.fulltextCom Texto completo-
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