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Title: Deteção e quantificação de resíduos de antibióticos em Salmão do Atlântico (Salmo salar) proveniente de aquacultura
Other Titles: Detection and quantification of antibiotic residues in atlantic salmon (Salmo salar) from aquaculture
Authors: Gaspar, Ana Filipa Branco 
Orientador: Freitas, Andreia Alexandra Ribeiro
Ramos, Fernando Jorge dos
Keywords: Aquacultura; Resíduos de medicamentos veterinários; Antibióticos; UHPLC; MS/MS; Aquaculture; Veterinary drug residues; Antibiotics; UHPLC; MS/MS
Issue Date: 17-Oct-2018
Serial title, monograph or event: Deteção e quantificação de resíduos de antibióticos em Salmão do Atlântico (Salmo salar) proveniente de aquacultura
Place of publication or event: Faculdade de Farmácia da Universidade de Coimbra e Instituto Nacional de Investigação Agrária e Veterinária
Abstract: The increasing world population and their changes in dietary habits leads to an increase in fish consumption that is currently around an annual consumption of 20kg per capita. In Portugal, annual fish consumption is much higher than the world average being situated at 56kg per capita. Nowadays, aquaculture accounts for half of all fish consumed in the world to satisfy the growing demand for fish. The sector represents the fastest growth of the last decades in animal production for human consumption and consequently, with high economic impact worldwide. The biggest issue in this sector is bacterial diseases easily spreadable in aquatic environments where there is a large number of animals in a small space. To combat this issue, which is responsible for high economic losses in this sector, antibiotics are administered, however when misused, can persist in edible tissues and cause allergic reactions in hypersensitive individuals, or being responsible for the dissemination of bacterial resistance. Regulatory agencies are responsible for establishing maximum residue limits for these compounds. In this study, 39 salmon (Salmo salar) samples from aquaculture were analyzed using UHPLC-ToF-MS and UHPLC-MS/MS analytical methodologies to detect and quantify the presence of 42 antibiotics belonging to 7 different classes. The analytical methods developed and optimized were validated according to regulation 657/2002 / EC and the absence of any of the compounds investigated in the real samples was verified.
O crescente aumento da população mundial e as alterações dos hábitos alimentares, levaram a um aumento do consumo de peixe que atualmente ronda um consumo anual de 20kg per capita. Em Portugal, o consumo anual de peixe é muito superior à média mundial situando-se nos 56kg per capita. Atualmente, e para satisfazer a crescente procura de peixe, a aquacultura é responsável por metade da totalidade de peixe consumido no mundo. O setor representa o crescimento mais rápido das últimas décadas em produção animal para consumo humano e consequentemente, com grande impacto económico a nível mundial. O maior obstáculo deste setor são as doenças bacterianas facilmente propagáveis em meio aquático onde existe um elevado número de animais num espaço reduzido. Para combater este problema, responsáveis por grandes perdas económicas no setor, são administrados antibióticos que, quando utilizados de forma incorreta podem persistir nos tecidos edíveis e causar reações alérgicas em indivíduos hipersensíveis, ou serem responsáveis pelo aparecimento de resistência bacteriana. As agências reguladoras são responsáveis por estabelecer limites máximos de resíduos para estes compostos. Neste estudo, foram analisadas 39 amostras de salmão (Salmo salar) proveniente de aquacultura, recorrendo a metodologias analíticas de UHPLC-ToF-MS e UHPLC-MS/MS para detetar e quantificar a presença de 42 antibióticos pertencentes a 7 classes diferentes. Os métodos analíticos desenvolvidos e otimizados foram validados de acordo com o regulamento 657/2002/CE e verificou-se a inexistência de qualquer um dos compostos pesquisados nas amostras reais.
Description: Dissertação de Mestrado em Segurança Alimentar apresentada à Faculdade de Farmácia
URI: https://hdl.handle.net/10316/84610
Rights: openAccess
Appears in Collections:UC - Dissertações de Mestrado

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